DCSIMG
Budapest - reMIX '07 travel report - The personal weblog of DiMiS, the Olrandir peredhil - Site Root - StudentGuru

Budapest - reMIX '07 travel report

Αναφορά από το απολαυστικό τετραήμερο ταξίδι μας στη μαγευτική Βουδαπέστη! Ο συνάδελφος dt008 έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ίδιο το event που πήγαμε να παρακολουθήσουμε (το reMIX '07), εγώ θα δώσω τις εντυπώσεις μας από την ίδια την πόλη.

Μετά δύο ώρες πτήση, κι άλλη μια ώρα κυνήγι βαλιτσών και ταξίδι με πούλμαν, φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας, με θέα στον επιβλητικό σιδηροδρομικό σταθμό Keleti pályaudvar. Μια απίστευτη τύχη μας χαμογέλασε, κι όταν μερικά λεπτά αργότερα κατέβηκα με τον grnemo για να δούμε τον σταθμό, πέσαμε πάνω σε γυρίσματα ταινίας εποχής πρώτου Παγκοσμίου! Κατά συνέπεια, το crew της ταινίας είχε σηκώσει μια αυθεντική ατμομηχανή από το μουσείο συγκοινωνιών και την είχαν φέρει στο σταθμό, μαζί βεβαίως με όλους τους απαραίτητους ηθοποιούς με κοστούμια εποχής. Το βράδυ πήγαμε μια βόλτα στην πόλη, την οποία βρήκαμε σχεδόν άδεια*, ανεξήγητο κατά τη γνώμη μου αφού ο Δούναβης είναι μαγευτικός τη νύχτα.

HPIM0685 HPIM0691

HPIM0698 HPIM0721

Την Κυριακή πήγαμε tour στην πόλη κι είδαμε τα αξιοθέατα: την Πλατεία των Ηρώων, με το Μνημείο της Χιλιετίας, και τη βασιλική του Αγίου Στεφάνου από την πλευρά της Πέστης (την ανατολική όχθη του Δούναβη), και την Halászbástya και τη Citadella από την πλευρά της Βούδας (στη δυτική όχθη του Δούναβη). Στη βασιλική του Αγίου Στεφάνου μας ξανα-χαμογέλασε η ίδια τύχη που μας βρήκε και στο σταθμό Keleti, και έτυχε να πέσουμε στη λειτουργία που κάνανε για μια γιορτή τους, αντίστοιχη της δικής μας Κυριακής της Ορθοδοξίας**, οπότε η πλατεία απ'έξω ήταν διακοσμημένη με ροδοπέταλα και εντός της εκκλησίας κυριαρχούσε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα με ψαλμωδίες και τα σχετικά, που χαλάσαμε με τις κάμερές μας. Όταν φτάσαμε στη Citadella μας παράτησε η τύχη, αφού άρχισε να ρίχνει καρεκλοπόδαρα για καμμιά ώρα, όση ακριβώς χρειάστηκε για να μας χαλάσει τη βόλτα. Η μέρα έκλεισε με ψώνια στη Váci utca, και φαΐ και πιοτό σε κάτι στέκια πέριξ της πλατείας Oktogon.

HPIM0741 HPIM0756

Τις επόμενες μέρες ήμασταν στο event το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αλλά αυτό δε μας εμπόδισε να τραβήξουμε κάμποσες καλές φωτογραφίες. Ο χώρος του event, το μουσείο Καλών Τεχνών δίπλα στην Πλατεία των Ηρώων, ήταν μαγευτικός και η αίσθηση του να παρακολουθείς διαλέξεις ανάμεσα σε πανέμορφα αγάλματα και πίνακες ήταν ανεπανάληπτη, ενώ προσωπικά πήγα και μια βόλτα στην παρακείμενη λεωφόρο Andrássy. Το βράδυ της Δευτέρας όλοι οι εγγεγραμμένοι στο event ήταν προσκεκλημένοι σε cocktail party πάνω σε καράβι στο Δούναβη, μια βαρκάδα που απολαύσαμε δεόντως βγάζοντας αμέτρητες φωτογραφίες, ιδιαίτερα από το μεγαλοπρεπέστατο Κοινοβούλιο. Την Τρίτη μετά το σεμινάριο, αφού φτιάξαμε τις τσάντες μας, κάναμε μια τελευταία βόλτα για ψώνια, για να τελειώσουμε τα φιορίνια μας. Το αποτέλεσμα ήταν βέβαια να αγοράσουμε κι άλλα πράγματα τα οποία πανικόβλητοι βαλθήκαμε να χωρέσουμε στις βαλίτσες.

HPIM0815 HPIM0811

Συμπερασματικά: πολύ όμορφη πόλη η Βουδαπέστη, δικαιολογεί τον τίτλο "στολίδι του Δούναβη" που της προσδίδουν. Τα νεογοτθικά της κτίρια κάνουν τη βόλτα, ακόμη και στους μη κεντρικούς δρόμους, μια απολαυστική εμπειρία, και οι τιμές, που είναι χαμηλότερες απ'ότι έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, κάνουν τα ψώνια εξ' ίσου απολαυστική εμπειρία. Λίγο θλιβερή η φτώχια κι ανέχεια που δεν κρυβόταν (όταν γυρνούσαμε αργά το βράδυ βρίσκαμε αρκετούς άστεγους να κοιμούνται σε παγκάκια, στοές, εισόδους σπιτιών, κ.λπ.), ενώ κι αρκετά από τα πανέμορφα σπίτια τους έδειχναν έντονα την επίδραση του χρόνου πάνω τους, χωρίς να έχει ενδιαφερθεί κάποιος για την αναπαλαίωσή τους. Ακόμα κι έτσι όμως, η διαμονή μας ήταν πολύ ευχάριστη, και άνετα θα ξαναπήγαινα αν μου δινόταν η ευκαιρία!

Δείτε και το photo report στο σχετικό photoset στο flickr account μου.

*Nightlife; τι'ν'τούτο; κάτι άστεγοι στους δρόμους και μερικά punk-ιά στις πλατείες μόνο...
**Κυριακή του Ουγγρικού Ρωμαιοκαθολικισμού; Ε, κάτι τέτοιο τέλος πάντων!