Καλωσήρθατε στο Studentguru.gr

Αρχές Δημιουργίας Παιχνιδιών Τρόμου

Κάθε παιχνίδι τρόμου που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να υπακούει σε ορισμένες βασικές αρχές που δημιουργήθηκαν από κοινού, και στην περίπτωση που αυτά τα παιχνίδια τρόμου τηρούν αυτούς τους κανόνες, τότε είναι βέβαιο ότι θα είναι σπουδαία παιχνίδια τρόμου.

Δεν θα μπω σε βάθος, εξηγώντας τους επιμέρους μηχανισμούς για κάθε αρχή, αλλά μπορείτε να πείτε ότι κάθε αρχή από μόνη της μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας μεγάλης εμπειρίας τρόμου.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Οπτικός Σχεδιασμός

Τα οπτικά είναι αυτό που βλέπουν τα μάτια, οι εικόνες που μένουν στο μυαλό μας αν βγούμε για λίγο από το παιχνίδι. Είναι επίσης το κύριο μέσο μεταφοράς του συναισθήματος και της αισθητικής του παιχνιδιού σας προς τους παίκτες σας, και ανάλογα με το πώς φαίνονται ή πώς είναι συντεταγμένα τα επίπεδά σας, είτε θα προκαλέσετε φόβο στις καρδιές τους είτε το παιχνίδι σας δεν θα περάσει καν το tech demo.

Ο οπτικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία της σκοτεινότητας, του αίματος και του αίματος στα βιντεοπαιχνίδια, καθώς και τη θεωρία χρωμάτων και τη σύνθεση μέσα σε ένα επίπεδο τρόμου. Επίσης, η αισθητική και η οπτική των τεράτων, των αντικειμένων και των οπτικών εφέ, όλα πέφτουν σε αυτή την πολύ μοναδική αρχή του σχεδιασμού παιχνιδιών τρόμου.

Σχεδιασμός Ήχου

Οι ήχοι είναι κάτι που το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί εύκολα να διακρίνει και να αναγνωρίσει ως προς την απόσταση και την κατεύθυνση από την οποία προέρχονται ή το πόσο ψηλά ή χαμηλά είναι σε ύψος ή/και ένταση. Είναι κάτι πολύ πιο άγνωστο στους παίκτες, άρα κάτι που δημιουργεί περισσότερη ένταση και φόβο, ανάλογα με το πόσο καλά είναι εκτελεσμένο στο παιχνίδι. Αν συγκριθεί μαζί με τα οπτικά στοιχεία, έχει μια απίστευτη ικανότητα να τρομοκρατεί τους παίκτες, γεγονός που κάνει την καρδιά τους να χτυπάει πιο γρήγορα, βυθίζοντάς τους έτσι ακόμη περισσότερο στο παιχνίδι. Αυτή η τεχνική είναι επίσης γνωστή ως Jumpscare.

Οι βασικές βάσεις του σχεδιασμού ήχου περιλαμβάνουν τον τρόπο εφαρμογής βασικών τεχνικών, όπως οι ηχητικές ενδείξεις για τον εντοπισμό της θέσης ενός τέρατος και για την ευαισθητοποίηση του παίκτη. Τα ηχητικά εφέ, η μουσική και η ατμόσφαιρα είναι όλοι οι βασικοί μηχανισμοί του σπουδαίου σχεδιασμού ήχου. Υπάρχουν όμως πολλά μονοπάτια που μπορούν να ακολουθηθούν από εδώ και πέρα, όπως η πλήρης αφαίρεση της μουσικής και η χρήση ήχων υψηλότερης ποιότητας ή η δημιουργία μιας εξαιρετικής εμπειρίας με μουσική που δεν σκοτώνει την εμβύθιση του παίκτη.

Αλληλεπίδραση / Εμπειρία Χρήστη

Η Εμπειρία Χρήστη σε ένα παιχνίδι τρόμου είναι ζωτικής σημασίας, καθώς είναι ουσιαστικά το βασικό θεμέλιο της σύνδεσης του παίκτη με τον κύριο κόσμο, τους εχθρούς, το περιβάλλον, την ιστορία, κ.ο.κ. και ούτω καθεξής.

Σε αυτόν τον τομέα θα μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με το παιχνίδι, πόσο συχνά το παιχνίδι αλληλεπιδρά μαζί τους, πόσο εύκολα μπορούν να κάνουν βασικές εργασίες στο παιχνίδι και πόσο ισχυρή είναι η σύνδεση που θα έχουν οι παίκτες με το ίδιο το παιχνίδι, καθώς τα βιντεοπαιχνίδια (ιδίως τα παιχνίδια τρόμου) βασίζονται στο κατά πόσο ο παίκτης ασχολείται με αυτό.

Νοοτροπία

Το δυσκολότερο έργο όλων των σχεδιαστών παιχνιδιών θα ήταν να ενστερνιστούν πλήρως τα χαρακτηριστικά και τη νοοτροπία των παικτών που πραγματικά παίζουν το παιχνίδι τους.

Στα παιχνίδια τρόμου, η νοοτροπία θα σήμαινε το πώς οι μεγάλοι σχεδιαστές παιχνιδιών εφαρμόζουν τους μηχανισμούς του FEAR στα παιχνίδια τους. Είναι ο παίκτης ένα τανκ ή ένα αβοήθητο σκουλήκι; Υπάρχουν αρκετοί εχθροί; Υπάρχουν αρκετοί πόροι; Πόσες φορές θα τρομάξει ο παίκτης με jumpscared; Και άλλοι παράγοντες όπως το τι σκέφτεται ή αισθάνεται ο παίκτης για το γεγονός Χ ή Υ σε συνδυασμό με τα ΟΠΤΙΚΑ που αφηγούνται μια ΙΣΤΟΡΙΑ καθώς και τους ΗΧΟΥΣ που εκπέμπει το περιβάλλον στους παίκτες…

Σχεδιασμός Ιστορίας

Τι καλό μπορεί να κάνει ένα παιχνίδι τρόμου χωρίς μια σπουδαία ιστορία; Οι ιστορίες βασίζονται είτε σε μυθιστορήματα τρόμου, είτε σε γεγονότα της πραγματικής ζωής ή/και σε μια προσαρμοσμένη ιστορία που γράφεται από τους συγγραφείς ιστοριών του παιχνιδιού.

Οι στόχοι του σχεδιασμού της ιστορίας είναι να χτιστεί η βασική ιστορία του παιχνιδιού τρόμου, οι χαρακτήρες καθώς και ο κόσμος και η σύνδεσή τους με αυτόν, οι εχθροί και ο τρόπος με τον οποίο οι χαρακτήρες εξελίσσονται μέσα στην ιστορία με βάση τις επιλογές που κάνουν (αν υπάρχουν). Τα καλά παιχνίδια τρόμου χρησιμοποιούν επίσης τεχνικές Pacing και Anticipation, οι οποίες υπάρχουν μόνο για να αυξήσουν την εμβύθιση του παίκτη καθώς και το άγχος των παικτών.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *