DCSIMG
Windows Phone 7: My view - Vangos Pterneas blog - Site Root - StudentGuru

Windows Phone 7: My view

Ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με το πολυαναμενόμενο Windows Phone 7 από την πρώτη CTP έκδοση που δημοσιοποίησε η Microsoft στο κοινό των developers. Σε αυτό το blog post θα επιχειρήσω μια σύντομη κριτική προσέγγιση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων του νέου φορητού λειτουργικού συστήματος από τη σκοπιά του development, της αισθητικής και του usability. Ξεκινάμε...

Γενικά

Το Windows Phone 7 έρχεται ως μία φρέσκια πρόταση στον τομέα του mobile user experience και του mobile development. Η Microsoft αποχαιρετά τις παλιές εκδόσεις και επενδύει σε κάτι ολότελα νέο. Νέο τόσο από άποψη φιλοσοφίας, όσο και από άποψη σχεδιασμού. Το Windows Phone δημιουργήθηκε με την προοπτική να χρησιμοποιεί αποκλειστικά τις αιχμές του δόρατος των σύγχρονων τεχνολογιών: Το Silverlight και το XNA. Αυτό σημαίνει ότι οι developers έχουν στο οπλοστάσιό τους δύο πανίσχυρα εργαλεία, ένα για τη δημιουργία business εφαρμογών (Silverlight) και ένα για την ανάπτυξη τελευταίας γενιάς βιντεοπαιχνιδιών (XNA). Όπως είναι προφανές, κύρια γλώσσα προγραμματισμού γίνεται η C#.

Στον τομέα του design, το Windows Phone εισάγει το Metro UI - εμπνευσμένο από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το Metro UI βασίζεται ως επί το πλείστον στα controls ονόματι hub (ή panorama) και pivot και, φυσικά, διαφέρει από ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Στόχος του είναι η ορθολογικότερη ομαδοποίηση των στοιχείων μιας εφαρμογής με έναν τρόπο touch-friendly. Χωρίς να σημαίνει ότι είναι δεσμευτικό, προτείνεται η χρήση των παραπάνω controls οπουδήποτε το ύφος μιας εφαρμογής μπορεί να τα υιοθετήσει.

Ιδού το hub όπως απλώνεται πέρα από τα όρια της οθόνης (η μετακίνηση μεταξύ των views γίνεται κάνοντας sliding με τα δάχτυλα):

Touring Machine Panorama

Ιδού και το pivot, ο finger-friendly αντικαταστάτης των tabs:

Touring Machine Pivot

Πλεονεκτήματα

 • .NET 4: Η νέα έκδοση του .NET framework υποστηρίζεται σε μια συσκευή τσέπης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η πλειονότητα των δυνατοτήτων αυτής της πλατφόρμας είναι διαθέσιμη για εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων.
 • Έκαστος στο είδος του: Το Silverlight στο application και το XNA στο game development!
 • Metro UI: Το Metro UI είναι μια πραγματικά καινούργια πρόταση στον τομέα του mobile design. Η Microsoft απέφυγε την (εκ προοιμίου καταδικασμένη σε αποτυχία) προσπάθεια αντιγραφής της Apple και προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας, διαφορετικής αισθητικής άποψης. Μάλιστα, το Metro UI αναμένεται να εφαρμοστεί και σε desktop applications, φανερώνοντας ότι, μετά το Office ribbon και τα Windows 7, η Microsoft αρχίζει να ενδιαφέρεται σοβαρά για το υψηλό user experience.
 • Office: Η πιο επιτυχημένη σουίτα γραφείου διαθέτει το δικό της hub με Word, Excel, PowerPoint, OneNote, SharePoint και, φυσικά, Outlook.
 • Facebook integration: Το Windows Phone φέρνει το Facebook και τα social networks στο κινητό. Απ' ευθείας photo upload, εμφάνιση status updates στη λίστα επαφών και δυνατότητα commenting είναι μόνο μερικά παραδείγματα του πολυαναμενόμενου integration. Σημειώστε εδώ ότι μετά το Phone έρχεται και η σειρά του Live Messenger να ενοποιήσει πλήρως τα κοινωνικά δίκτυα.

Μειονεκτήματα

 • Camera: Όπως ανακοινώθηκε, το ΑΡΙ δεν θα προσφέρει παρά μόνο ελάχιστες δυνατότητες χρήσης της κάμερας (μόνο λήψη φωτογραφίας), με αποτέλεσμα να μην υποστηρίζονται εφαρμογές που την απαιτούν, όπως πχ όσες περιέχουν augmented reality.
 • Όλες οι εφαρμογές σε μία λίστα: Ίσως το σημαντικότερο μειονέκτημα από πλευράς ευχρηστίας. Οι εφαρμογές παρουσιάζονται σε μία μεγάλη, ατελείωτη λίστα με αποτέλεσμα το scrolling να γίνεται κουραστικό όσο αυξάνονται τα εγκατεστημένα applications. Ας ελπίσουμε να αλλάξει μέχρι το επίσημο release.
 • Photo gallery: "Less is more", αλλά εδώ το παράκαναν. Η φωτογραφία δίνει την αίσθηση ότι "κάτι λείπει".
 • Απουσία copy - paste: Παρότι έχουν γίνει προσπάθειες ώστε η ανάγκη για αντιγραφή και επικόλληση να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη, σίγουρα δεν είναι κάτι που επικροτούμε.

Οι κόντρες

Μπορεί το Windows Phone να μην έχει φτάσει ακόμα στις βιτρίνες των καταστημάτων, όμως οι συγκρίσεις με το iPhone και το Android ήδη ξεκίνησαν! Για να μην μένετε αμέτοχοι, διαβάστε τα παρακάτω ενδιαφέροντα άρθρα:

Επιφυλάσσομαι και για Windows Phone tutorials όταν κυκλοφορήσει η stable έκδοση του SDK.

 • Anonymous
  Anonymous

  Ωραίο post, ως συνήθως :)

  Αυτό για την κάμερα και την απουσία υποστήριξης της απ'το API, από που το διάβασες? Έχεις κανα link με περισσότερες πληροφορίες για το θέμα?

 • Thank u, Jupiter!

  Το Windows Phone δεν θα έχει real-time access στην camera. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις μια φωτογραφία μέσω του CameraCaptureTask. Τίποτα περισσότερο...

  Επισήμως, η απάντηση δόθηκε εδώ: social.msdn.microsoft.com/.../c29fdab4-e42e-4d63-aadd-de2228fb803b

  Κάνω και update το post :)

 • Anonymous
  Anonymous

  Μάλιστα.. Κακό αυτό! Βέβαια στο post του γράφει "is not possible in this release", οπότε μπορούμε να ελπίζουμε οτι στην τελική έκδοση θα το φτιάξουν!

 • θα υπάρξει πάντως, είτε σε αυτή είτε στην επόμενη έκδοση...

 • Anonymous
  Anonymous

  Πραγματικά εξαιρετικό post και πολύ βοηθητικό το link που ζήτησε ο Μιχάλης.

  Thanks for sharing with us!

 • Anonymous
  Anonymous

  Thanks for commenting.

  Μετά και από συζητήσεις με άτομα από το development team, δεν βλέπω καμία έκπληξη (πέρα από όσα έχουν ήδη διαρρεύσει) στο πρώτο release.